About Me

My photo
"Kita Mungkin tidak boleh jadi orang lain, tapi kita boleh jadi orang yang lebih baik"

Thursday, December 17, 2015

Lupa Username dan Password Maybank2u




Assalamualaikum Wbt

Waktu menunjukkan jam

 3.41 a.m . . .

dan aku masi terjaga gara2 minum nscafe sementara menunggu parents pulang ke rumah...
aku bukan d kategorikan hantu nscafe, ttpi entah knpa ht tba2 ingin merasa minuman tersebut setelah beberapa bulan meninggalkan nscafe...

so utk memanfaatkan hikmah aku x dapat tdo pd malam ini, aku pun menaip beberapa pengalaman yang aku lalui sejak kebelakangan ini..mudah-mudahan dapat memudahkan sesiapa yang mengalami kekalutan seperti yang aku alami.... 

pertama, selepas memasuki maybank2u,
dan anda berasa bingung apabila tidak mengingati username apatah lagi password..jgn gelabah, setiap masalah ada jalan penyelesaian insyaAllah :p

aku banyak search jln penyelesaian yg boleh dilakukan...
ada yang mengatakan sila call maybank (jgn ke bank terus sbb jwpn yg akan d berikan kakitangan ialah sila call operator maybank----> ini antara hasil yang aku dapat), 
call operator (kredit habis d telan/ kdg2 operator bzy/ terlalu lambat)..

so akupun try la PM facebook Maybank and gitau dy apa problem yang aku alami..

tyme ni mmg aku puji Maybank sbb kejap ja aku PM, x sampai 1 jam dah dpt blsn (or maybe sbb aku PM jam 11 malam so x ramai cust?)..

Maybank minta nama penuh, IC, dan no tel...

lepas aku bls, tiba2 ada panggilan x dikenali masuk...rupa2nya pihak maybank yg kol ..then dy akan tnya2 kita mengenai beberapa mklumat utk sahkan kita ni x menipu...lepas 2 dy akan reset semula mklumat kita dan kita perlu ke atm maybank utk aktifkan smula maybank2u...

and jgn lupa daftar TAC number  d branch Maybank, bukan dr ATM maybank ok..hal ini bg memudahkan transaksi cth klo berlaku transaksi, pihak Maybank akn msg kod2 utk fktor kslmatan...so senangkan? kredit fon x keluar dan hanya tggu pihak maybank yg kol kita sndri selepas kita bg no fon kita d PM FB maybank...

so thats all..arap2 lepas ni x lupa username and paswod sekali :p

sebarang pertanyaan bolehlah PM Facebook Maybank..jgn segan2 sbb mreka sangat2 membantu dan berusaha utk membalas pertanyaan kita :)


Assalamulaikum :)






Friday, July 4, 2014

Kaedah Menghafaz/ hafazan




Assalamualaikum..

spt y diketahui, sem ini kami akan menghadapi 1 subjek y sangat mencabar iaitu subjek Hafazan..

jujur aku katakan subjek ini mrupakan subjek y sngt mencabar bt aku krana menghafal ayat al-quran bukannya sesuatu y mudah.. 

kena jaga makan, kena jaga mata..
kesimpulannya kena jaga diri.

ini krana al-quran itu ayt y suci, bila menghafal hati jg kena bersih .
(astagfirullah)

tp apa y menariknya, ust zaki telah memperkenalkan kami 1 teknik mnghafal dgn mudah, dan y lebih pnting, kita rasa enjoy bila mnghafal..bukan spt slalu, mnghafal spt 1 beban. 





knpa dgn surah al-fatihah? bukankah kita semua tlh menghafalnya sekian lama?bahkan sjak kcil lg surah ini sntiasa terngiang2 ketika solat.

thats not the point. 

apa y d uji sbnarnya ialah, cuba baca surah al-fatihah dr ayt 7-1. (bukan 1-7)
and then no. ganjil di ikuti no.genap dan akhir skali random no apa pd surah ini tanpa melihat mushaf..

adakah kita dpt membaca dgn lancar tanpa teragak2?

pd sem ini, kami menggunakan teknik ini apabila menghafal.

pada permulaannya, kami akan mengulang ayat cth ayat pertama scara berkali-kali dgn mlihat mushaf.. ulang smpai bila tutup mata pun otak kita boleh terbayang d mana kdudukan ayat tersebut..dan paling penting, sebut no ayat skali. contohnya:

satu: بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

dua: الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

kenapa perlu sebut no? ini kerana spt y d ketahui, nombor memerlukan otak kiri, manakala menghafal pula memerlukan otak kanan ... oleh itu, penggabungan otak kiri dan kanan mempercepatkan proses pmbljaran..

pd permulaannya kami d berikan kumpulan dan mnghafal ayat y d berikan.. (x bnyak sngt, dlm 10 ayt gitu) setelah semua ayat telah d kuasai, kami menghafaz pula mngikut urutan depan- belakang, urutan blakang-depan, dan kemudian scara random..

sebut no dan baca ayt tersbut..

kmudian wakil stiap kumpulan akn dtg ke depan dan d uji..
wakil kump y dapat mnghafaz tanpa salah akan d beri markah pnuh..

stelah slesai, bt lg round kedua, ketiga, keempat dan seterusnya(bgantung kpd jumlah pljar) d mana stiap wakil kump lg akan ke depan dan d uji...

pnglmn aku bila teknik mcm ni kna bt, kompom hormon adrenaline aku mningkat hebat..
gmuruh, risau bila markah ahli kump terjejas, rasa tersaing dan mcm2 lg..tp apa y bestnya, kita rasa terdorong, x membebankan, dan kita tahu d mana posisi ayat tersebut d dalam quran..

cuma syaratnya, kita x ble tukar mushaf lain lg setelah mnghafal.. ini krana d takuti bayangan kedudukan ayat mushaf lama tersebut berbeza dgn mushaf baru y kita gunakan..

berikut merupakan ganjaran di akhirat bg mereka2 y menghafal quran:


  • Ibu bapa penghafaz al-Quran mendapat kemuliaan.
Sesiapa membaca Al Quran dan beramal dengan apa yang terkandung dalamnya maka kedua dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari , sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah rumah kamu di dunia ini. (Riwayat Imam Ahmad , Abu Daud)
  • Penghafaz al-Quran akan mendapat syafaat (penolong)
Dari Abi Umamah ra. ia berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Bacalah olehmu al- Quran, sesungguhnya ia akan menjadi pemberi syafaat pada hari kiamat kepada para pembacanya (penghafalnya).”(Riwayat Muslim)
  • Penghafaz al-Quran mendapat bonus berlipat kali ganda.
Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah (al-Quran) maka baginya (pembaca) dengannya (al-Quran) pahala dan pahala digandakan sepuluh sebagaimananya. Aku tidak kata bahawa “alif laam mim” itu satu huruf tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim itu satu huruf (Riwayat Tarmizi)

oklah sekian sahaja entry utk hari ini..  =)
rajin2kanlah diri kita menghafal quran demi kebahagiaan akhirat..
dan ketika itulah darjat ibu bp kita di angkat tggi krana kita berjaya mnghafal quran...

assalamualaikum..


p/s: terbaca sesuatu y menarik hati "ank muda y hanya sibuk mengjar cinta tidak akan sesukses ank muda y mengejar ilmu -Mario Teguh-"





Tuesday, May 6, 2014

BBM Iqra'




disebabkan terbiasa dengan kesibukan, aku menjadi keluh kesah bila terlalu banyak berehat.
aku juga mengelak daripada tdur yang berpanjangan dek kesakitan dan kepeningan yang melanda (biasalah kalau suda terlebih tdur)...

so drpd buang masa, baik aku kongsi something y berguna.




act, benda ni bukan inovasi pon.. aku amik idea ni daripada blog ustzah Liana..


sila klik kalau berminat.

cuma aku lain ckitla, aku guna bbm ni utk iqra'.. aku ikut mcm ustzah Liana pnya kaedah juga di mana kena pasang lagu, n budak2 2 pegang 1 bola kecil..klo lagu tu berhenti so bdak y tgh pegang bola 2 la y dikehendaki pancing kalimah yang aku sebut...


peraturan dy, korg jgn bt kump siapa cepat dy dapat markah, tp buat peraturan, kump paling jujur x menipu ktika memancing akan dapat markah.. d samping itu, korang ble selitkan nilai2 murni seperti jujur dalam pekerjaan.. 

so sebut kalimah y kita mahu n pelajar pncing kalimah tersebut... paling penting, pastikan kita guna kaedah tikrar iaitu pengulangan... sila lekat kalimah tersebut d papan putih and sebut bnyak kali diikuti oleh kelas, kump and the most important, individu...sbb lec nilai hasil pembljaran/objektif  tercapai berdasarkan individu... pick la 1 kump 1 indvdu atau sebagainya.

aku kcwa jg la ckit sbb markah aku rendah bhgian sana d mana aku kurang ckit guna kaedah tikrar n minta murid scara indvdu spya baca  kalimah yang aku tunjukkan...

aku ingatkan semula, klo tiba2 kena observe bhgian iqra',,, pastikan anda semua mengutamakan kaedah talaqi musyafahah. tikrar. tikrar. tikrar.




act permulaannya, d sbb kan aku x mmpunyai intrnet ktika itu (brodbnd kwn aku da jd mcm kura2), jd aku terpaksa pick up ja mana2 pic, then bt bbm ni.. kesuntukan masa bhaiii esk aku da kna observe.

dengan ke"terer"an aku dalam bidang photoshop, jad aku editla smpai jd mcm ni:





so klo korang nak amik BBM ni, amik jak pic ikan ni and buat la kalimah atau huruf sesuka hati ek.

batang pancing tu plak ikut kreativiti sndiri...kbtln ada mainan 2 jual batang mcm ni utk gabungkan spaya jd mcm hula girl y bulat2 2...so aku pun tba2 muncul ilham nak buat bnda 2 jd batang pancing...mata kailnya pla aku amil klip kertas besi, then bengkokkan dy mcm bentuk kail n ikat pkai tali...

d mulut ikan 2 plak aku letak ltak tali and gamkan dy dengan keadaan berdiri spya mudah pljr nak pancing nnt... apa2pun bdak2 sangat seronok tem main permainan ni..tp hati2 ckitla...kdg2 dorg ni tlampau excited smpai susa nak kawal....so umpanla plak mereka dgn mana2 kump y bising x dgr ckp, kump 2 xkan dapat hadiah.. hew hew hew... 

tp tem kna observe jakla baru nak bg hadiah k...jgn bg bnyak kali.... nnt pljar boring ring ring...


okla, sekian saja utk kali ini.  Assalamualaikum.




p/s: belajarlah.








Thursday, December 12, 2013

tips ke bandung dari kota kinabalu





assalamualaikum hai semua .. :)

semakin lama semakin malas pula daa nak update blog..
aku rasa part cuti y paling best sekali thn ni ialah percutian aku and parents ke bandung..
sebelum p bandung of cozla kan sllu tgk entry2 bloggers tips ke bandung...tp most of them dari semenanjung..tp act sama ja pun, cuma y bezanya airasia d sabah xda y direct ke bandung, so terpaksa ke jakarta dahulu sebelum ke bandung...so antara tips2nya ialah:

1. Aktifkan bank (CIMB or MAYBANK) antarabngsa anda..aku x tau camna nak ubah setting sbb parents aku y bt...ble rujuk mana2 bloggers k..y penting dy akan tny brapa ari kita d sana, hb and so on la spya nnt otomatik dy akan off sndiri bila tamat da tempoh...bnda ni pnting sbb kat bandung mmg shopping paradise..mana la tau x ckup duit ka..g pun review bloggers pun bnyak y ckp klo tukar duit mlysia d sana rugi ckit..d sana, Maybank d panggil bii atm...hihi...oh ya, d indon lain ckit pengeluaran duit dr atm ni....klo d mlysia amik kad dlu kan baru amik duit...d indon ni keluar duit dlu baru kad..so hati2 jan smpai tetinggal kad bank plak,.. :)


MAYBANK = BII


2. silalah book hotel awal2 d intrnet sbb kita x jngka apa akan berlaku bila smpai d sana..kdg2 hotel penuh and bayaranpun lebih tggi...supirpun silalah tempah ok..aku tgk review bloggers kan, mcm dkat jak pasar baru, rmh mode, cibaduyut and so on tmpt shopping..skali mak oi, siap tetido2 lg dlm keta 2..bandung tu besar ok, jem plak 2...aku btl2 expect y jrak2 antra tmpat shopping 2 dkat, sekali ,,,~~~ so jgn berangan korang ble save duit dgn berjalan kaki...pengsannnn....~oh y supir tu utk melancarkan perjalanan, korng ble naik teksi bluebird (spt para bloggers lain cdngkan)..tp aku rasa better upah supirlah sbb base on my experience, seriesly sudahla penat shopping, penat nak cari teksi lg? oh lupa nak gitau, teksi d sana vios u ollss,, tak mcm mlysia proton.. haha...klo kat sni keta vious ble la d kategorikan mewah kan? but d sana, vios=taksi.. tp ada jg y guna keta vios nway...and kenderaan d sana semua besar2..xda lgsg mcm mlysia, bnyk keta kancil y kiut2...:p


pak seito.. klo nak cari nama fb nya Wonk Kso.. tp dy mcm jrg buka fbnya..hoho..


3. tukar wang awal2...ini bnda paling basic.. klo parents aku, dorg tukar matawang asing ni d wisma merdeka..antara y dekat watson (x silap or guardian?) and y sebelah farmasi 2..sbb parents aku ckp d sana murah dorg jual matawang asing... :)

4. beli plug international.. hah y ini penting sbb nak cas hp camera bagai kan? ari 2 kami beli d familia x silap d wisma merdeka jg, di atas tongs..sbb kami survey ari 2 mcm plug d sana murah ckit berbanding kedai lain..klo d indonesia susa ckitla nak cari sbb kita bkn biasa sngt tmpt d sana kan? hihi...

5. senaraikan and survey tempat y ingin d pegi...bukan tyme d sana baru sibuk nak p tmpt apa sbb kdg2 ada hotel y wifi dy ada d lobi shja...spnjang 1 mggu kami d sana kmi stay 3 hotel.. hnya hotel orange homes syariah sja y wifinya smpai ke bilik..sudalah lawa pemandangannya even kecil..hotel y lain seperti cihampelas (nta cihampelas 3 ka 1 la 2 tu, akupun lupa da) and hotel d jakarta (ni pun aku lupa namanya) ,, wifi hnya ada d lobi sahaja...


hotel/homestay orange homes syariah..lawa sbb ada kolam ikan y dlm...


6. time d airport check in, x payahla bawa cecair spt air khususnya (in luggage ble)..sbb bnda ni terjadi kat aku haha...kmi bli air awal2 sbb takut x tersinggah kedai nnt and kehausan, tmbahan pla mom aku y kena mkn ubat so mstila ada airkan?so kamipun bli la dua botol air kecil..skali berbunyi and org tu suh c tggl..dr kac tggl bek kami mnumkan? so terjadilah penyakit kencing-kencingan d dalam kapal 2...sudala tndas dlm kpal 2 xda gayung..mati2 menahan...oh ada 1 lg, tandas airport (jakarta) 2 kan, pelik ckit tp lupa pla nak gambar..air dy berada d dalam mngkuk..mybe org kl or area y modern mgkin besa bnda ni tp bg aku rare~kita kena pusingkan tombol y ada d mangkuk then otomatik kuar air..xdala mcm tandas kita y wajib ada hos...and hati2 jg klo pusing tombol 2 k, adjust posisi anda, gudluck.! :p

7. sediakan pen.. sbb kita akan d suruh isi sumting y kiranya mcm pasport kita la spnjang brada d indon..klo hilang bnda 2~ abislaaa~~~sllunya dorg akan suru isi d dlm kapal, tp ari 2 d sbbkan borang 2 abis, kami terpaksa isi borang dlm airport.. nway bg y tiba d airport jkarta, selepas turun ja dr kapal, sila tggu bas y akan bawa korang ke dlm airpot yah,...sbb jrak antara tmpat landing kapal dorg n airpot jauh ckit so kena naik bas ke airpot..takut nnt korang blank2 mcm aku n famly aku ari 2 sbb knpa ada bas n semua org y kuar dr kapal berebut nak masuk..klo korang berdiri sbb x ckup tmpt duduk dlm bas 2, sila pegang kuat2 pemegang d atas 2..kdg2 ada pemandu y berhemah membawa bas dgn laju smpai ko ble terhumban..haha..


borang y wajib di isi

keadaan dalam bas -mcm bas harry potter-


mak sempat bt peace

8. sediakan 150 000 rupiah bg airpot tax... asingkan awal2 duit ni dr duit shopping nnt x dpt pulang pla..y ni tem kita plg dorg akan minta 150 000 la..not surela mybe kerajaan indon tetapkan bgitu utk pelancong kot...tp klo airpot tax d bandung, sediakan 75 000 ja...

9. salin/ print jadual solat indonesia..nnt solat musafir ja kan, tp mana tau nak tgk bila masuk waktu..tem berjln shopping xda da nya terfikir nak on9 tgk waktu solat..tem  singgah d kdai makan tertentu y ada wifi, suma buka fb, insta, wechat upload pic2 kan? hihi...g pun waktu d sana awal ckit...kat sni jam 5 ptg, kat sana baru jam 4 ptg..hp y canggih otomatik akan bertukar, tp jam tgn masih ikut jam mlysia...so rasa mcm lamanya pg kat indon ni~~ 


jadual solat


10. beli simkad simpati...aku x taula sim ni ok ka x...tp kdng2 mcm x ok jak klo kol especially ke malaysia..ntahla hp ka ato sim 2 y x ok..klo msg smpai jg la....oh ya, tem smpai d sana, sila la berkenalan supir y menjemput kmu sblm ni yah..cthnya tgk rupa dy and dy pun tau rupa kmu mcmna..sbb mcm kami ari tu, smpai2 airpot xda y menyambut sbb kami lgsg x knl rupa supir 2 and supir 2 pun x knl kami..tem 2 clcom mcm loading ckit nak detect line, dgi ok ckit klo mendetect...tp fhm2la kreditpun x bnyak sngt, so mmg pusingg jg la kami mencari supir...last2 alhamdulillah terjumpa jg...hihi

11. matawang rupiah convert ke rm... aku sllu bhgikan dgn 2880 and agak2la mcm tolak 3 atau 4 gitu...contohnya 150 000 rupiah bhgi 2880 = RM 52.. tolak 3 atau 4 = RM 48 (bergantung kpd nilai matawang semasa, tp aku guna angka ni sllu)..klo mo shopping sllu tersalah bnda ni...so sdiakanlah kalkulator kcil k utk mengira..klo guna hp canggih susa ckit sbb cpt low bet...so better gna hp nokia lama 2 atau kalkulator..klo x pun korang ble print la kertas ttg convert2 mata wang ni..tp sediakan 2 3 helai kertas k..mcm mak aku, abis koyak rabak kertas dy sbb blik2 guna kuar masuk beg..haha..n pliz silala berhati2 dgn nilai mata wang rupiah and jgn bingung2... kdang2 200 000 2 mcm 2000 ja kita tgk...jgn memalukan diri sndiri n d tertawakan org d sana (mcm aku ari 2 blank2 sbb bru bgun dr tdo d keta, silap bg duit trus d ketawakan blakang2..tem 2 mmg bengang abis aku)..itu ok lg, tp y lebih parah kalau kita blur bg duit besar n mlgnya peniaga x jujur...bkn salah sngka, just berhati2.. :)  

ok la, aku rasa setakat ini sja tips ke bandung...next entry nnt aku gitau destinasi y aku p d sana and tips d tmpt 2..smoga entry ini berguna kpd sesiapa y ingin ke bandung... :)


next destiantion 


assalamualaikum... :)


p/s: semoga baki cuti di habiskan dengan sebaiknya.